Terug naar het Random Archive
Terug naar de hoofdpagina

Calibreer uw monitor

<English Version>

Een scherm met een slecht contrast kan een marteling zijn voor de ogen, zeker na een (paar) uur werken. Als u al de tekeningen in deze (en andere) site(s) en uw andere programma's in hun juiste contrast en helderheid wil bekijken, is het noodzakelijk uw monitor eerst te calibreren. De meeste mensen hebben geen professioneel calibratie-systeem voor hun monitor, dus krijgt u hier een eenvoudig maar toch vrij effectief systeem.

De tekening hieronder is verdeeld in twee banden: een grijze balk, verdeeld in blokjes die met zuiver grijs zijn gevuld en blokjes die met een patroon zijn gevuld, en daaronder een overgang van zwart naar wit. Als u niet in staat bent om 11 vierkantjes te onderscheiden in de overgang, is uw scherm slecht ingesteld en is het hoog tijd om daar iets aan te doen!

Hoe doe ik dit?
De grijstinten in de overgang moeten gelijkmatig oplopen. Dit betekent dat u een verschil moet kunnen zien tussen elk van de 11 vierkantjes in de overgang, terwijl het eerste vierkantje perfect zwart moet zijn en het laatste perfect wit. In de meeste gevallen moet u het contrast van uw monitor op maximum zetten, en vervolgens de helderheid aanpassen tot u een verschil ziet tussen de eerste twee vierkantjes.


Calibration-load this!

Om goed te zijn zou de bovenste grijze balk er nu uit moeten zien als één massieve balk, m.a.w.: u zou geen enkel verschil mogen zien tussen de massief grijze blokjes en de blokjes met het patroon wanneer u wat verder van uw scherm staat of uw ogen half dichtknijpt. Op schermen met een lage resolutie zal dit zelden het geval zijn, dus geen paniek als het op niet veel trekt. Als het verschil tussen de vakjes niet groot is, kan u proberen het weg te werken door het contrast en de helderheid nog wat aan te passen, maar vergeet niet dat de overgang er altijd goed moet blijven uitzien, dat is het belangrijkst.

Noot: stel uw monitor in op 16-bit kleur of meer indien mogelijk voor het beste resultaat.

Sommige monitoren kunnen niet eens de nodige helderheid halen omdat ze te donker zijn ingesteld in de fabriek (veel van de schermen in de computerlokalen van de KU Leuven zijn hier een mooi voorbeeld van!) In dat geval kan u proberen het probleem op te lossen met een software-utility, of met een bezoek aan de computerwinkel.Terug naar de hoofdpagina