.

Lex' kotnet.absurd Site

Deze hopeloos verouderde pagina is een reliek van de voormalige usenet nieuwsgroep “kotnet.absurd”, een bolwerk van ongebreidelde absurditeiten op het Kotnet-netwerk van de K.U. Leuven. De nieuwsgroep kende zijn hoogdagen rond 2004. In de jaren erna is de activiteit beginnen slabakken. Toen ik de K.U. Leuven verliet in 2011, was kotnet.absurd op sterven na dood. Ik heb geen idee hoe het er nu mee zit, maar het zou mij verbazen moest de nieuwsgroep überhaupt nog bestaan… of moest er nog een actieve nntp server zijn.

Wat is kotnet.absurd?

Kotnet.absurd is een usenet (NNTP) nieuwsgroep die normaal gezien enkel binnen het Kotnet-netwerk van de K.U. Leuven bereikbaar is. Mits enig gefoefel is het echter ook mogelijk om deze van buitenaf te lezen, maar je moet wel KUL-student of personeelslid zijn.
In de ‘charter’ van deze nieuwsgroep lezen we: In deze groep vliegen de blauwe bananen door wijdse schepen. Gelieve logica en andere absurde verzinsels buiten te houden. Vroeger waren echt absurde threads er schering en inslag, maar helaas zijn deze de laatste tijd zeldzamer geworden. In de praktijk schijnt de nieuwsgroep nu vooral gebruikt te worden voor het posten van ietwat absurde nieuwsberichten, websites, cartoons en aanmoedigingen tijdens de examens. Niemand zal u echter beletten om iets anders te posten dat onder de noemer ‘absurd’ valt, integendeel.

Alien Odie

Typisch is er een opleving van de nieuwsgroep tijdens de examenperiodes, zoals je kan zien in de statistieken. Helaas schijnt dit de laatste jaren af te zwakken, dus iedereen is uitgenodigd om te proberen het oude record terug te breken!
Enkele van de pioniers van .absurd waren Fristie Blade, Geraar, Luhmann (van The Luhmann Church of Absurdness) en Paus Puam, nu reeds allemaal verdwenen in de sleur van het dagelijkse leven. Wat meer info over de geschiedenis van .absurd kan je vinden op Freggle's absurd-pagina.

Hoe geraak ik erop?

Om de nieuwsgroep te volgen heb je een zgn. newsreader nodig, niet te verwarren met toestanden zoals Bavo Claes. Een aanrader is Thunderbird, maar er zijn nog talloze andere programma's. Met LookOut Express gaat het ook, zolang je de vervelende bugs weet te ontwijken.
Eenmaal je een newsreader hebt, is het vrij eenvoudig: in bv. Thunderbird moet je een nieuwe account maken met als server news.kotnet.org. Gebruik niet news.kuleuven.be, want afgezien van enkele techische problemen met deze server is er vooral het feit dat deze opgedoekt wordt vanaf 2007. Als je geluk hebt, volstaat het om op bovenstaande link te klikken. Zoniet moet je zelf manueel subscriben op kotnet.absurd via “Manage subscriptions” of iets dergelijks. Naast .absurd zijn er nog een hoop andere nieuwsgroepen zoals kotnet.forsale waar je je oude rommel kan proberen te verkopen of vragen of niemand een ZIDUWADIKZI teveel heeft.

Bovenstaande instructies gelden enkel als je binnen Kotnet/KULnet zit. In principe zijn de kotnet.*-nieuwsgroepen onbereikbaar buiten KUL/Kotnet, maar er zijn enkele manieren om er toch aan te geraken als student/personeelslid. De eenvoudigste is gebruik te maken van de web-interface van kotnet. Als je ssh-toegang hebt tot een machine binnen Kot/KULnet, kan je ook een SSH tunnel leggen (ssh -L 1119:news.kotnet.org:119 ... of gebruik bv. PuTTY in Windows) en “127.0.0.1:1119” gebruiken als server in je newsreader. ‘1119’ kan je vervangen door een poortnummer naar keuze (je kan ook de standaard-poort 119 gebruiken). Tenslotte is het ook nog mogelijk om op de Ulyssis news-server te connecteren via nntps als je een Ulyssis-account hebt.

Een van de hoogtepunten: dromedaris

Dromedaris, dromehieris

Na pakweg 15 jaar heb ik eindelijk een bloemlezing gemaakt van de beruchte dromedaris-cartoons die rond de jaarwisseling 2001-2002 ontstaan waren als een van de eerste echte ‘memes’ zoals het nu genoemd zou worden. Dit leverde zelfs media-belangstelling op en leidde tot allerlei wilde variaties zoals een cross-over met Monty Python.

Begeef u naar de dromedaris-pagina om mijn selectie van hoogtepunten (of op zijn minst vermeldenswaardige exemplaren) van dromedaris-cartoons en aanverwanten te bekijken.

Prullaria

Hier worden allerlei nuttige en nutteloze dingen verzameld die ooit op .absurd gepaseerd zijn, of misschien ook niet. Als ik nog wat andere rommel op mijn harde schijf ontdek, kan ik die hier toevoegen, maar reken er maar niet te hard op.

Spelonkerend

Voor de ouwe zakken

Als je anno 202x nog wat kotnet.absurd sfeer wil opsnuiven, kan je naast deze webpagina ook elders nog vaagweg gerelateerde dingen terugvinden:

EHBO

Nuttige dingen uit de oude doos voor in noodgevallen.

Enkele tips voor ‘newbies’

Achter u!!!

Mini absurd-woordenboek

Een .absurd-hoogtepunt van december 2002.
.